"DNS" Önbelleğini Temizlemek

Eğer adresi doğru yazdığınıza  ve bağlanmak istediğiniz sitenin çalıştığına  emin olduğunuz halde siteye bağlanamıyorsanız DNS önbelleğini temizlemeniz sorununuzu çözebilir.


NOTLAR:
  • DNS (Etki Alanı Adı Sistemi) nedir?

DNS Server Nedir ne işe yarar ? Bunun için IP Adresi Nedir Ne işe yarar dan başlayalım.
Ülkemizde yaşayan her kişiye bir TC Kimlik numarası verilmiştir bunu bilirsiniz. Bu numaradan her türlü kayıt saklanır. Ölü mü hayattamı ceza almış mı, kaç yaşında, kütük …. Yani kişiyi tanımlar. İşte İnternette de her bilgisayar için bir IP adresi verilir. Bu ip adreslerinde ÖR: 88.99.00.11.12 gibi Bu ip blogunun ilk iki hanesi 88 İnternete çıkış yaptığınız ülkenin kodudur. Sonraki iki hane yani 99 Şehirinizi sonraki iki hane 00 İlçeyi Sonraki hanede mahalleyi belirtir. Yani Bu verilen ip blokları ile bilgisayar internete çıktığı anda O bilgisayarın kimlik bilgileri ip adresi olmuş olur.

İnternette de bilgisayarlar arasındaki veri alışverişi IP adresleri ile gerçekleşir. Bağlanmak istediğimiz Bilgisayarın ip adresini bilmiyoruz milyarlarca ip var bu yüzden bilgisayar adını yazarız bilgisayar adından sistemde kurulu olan DNS lere ulaşırız ve DNS ler sayesinde ip adresine bağlantı kurmuş oluruz.

İşte DNS ler sayesinde karşı bilgisayarın ip adresini bilmeden bağlantı kurabiliriz. Ve İp'ler ile doğru orantılıdır.. 
Ve unutmadan.. 
Herhangi bi site adresini yazıp Enter'a bastığınız zaman bilgisayar internette DNS serverlerime ulaşır;

Bir internet sitesinin DNS leri olan aaaaaa.com ve aaaaaaa2.com adreslerine iletişim kurulur. Bu DNS adresleride sizi aaaaa sitelerinin ana maikası olan yani yönetilen 
88.230.150.*** ip adresine yönlendirir. Bu sayede bilgisayarn ip adresi ile iletişime geçmiş olursunuz ve veri alışverişi sağlanır internet sitesi aaaa açılır.

NOT: Unutmayın DNS ler her zaman 2 tanedir. İkiz çocuklar gibi …

'' Web sitelerinin Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicisi (URL) denilen bir kolay adresi ve bir IP adresi vardır. Kullanıcılar web sitelerini bulmak için URL'leri, bilgisayarlar ise IP adreslerini kullanır. DNS URL'leri IP adreslerine dönüştürür (veya tam tersi). Örneğin, web tarayıcınızdaki adres çubuğuna 
farmrmvilleyportalim.blogspot.com  yazdığınızda, bilgisayarınız DNS sunucusuna bir istek gönderir. DNS sunucusu URL'yi IP adresine dönüştürerek bilgisayarınızın blogumu bulabilmesini sağlar.''

  • DNS önbelleği nedir?

Web tarayıcınıza web adresi yazıp, sonra ENTER tuşuna bastığınızda, DNS sunucusuna sorgu gönderirsiniz. Sorgu başarılı olduğunda istediğiniz web sitesi açılır; başarılı değilse bir hata iletisi görürsünüz. Bu başarılı ve başarısız sorguların kaydı, bilgisayarınızda DNS önbelleği denilen geçici bir depolama konumunda depolanır. DNS, DNS sunucusuna sorgu göndermeden önce mutlaka önbelleği denetler ve sorguyla eşleşen bir kayıt bulursa, sunucuya sorgu göndermek yerine bu kaydı kullanır. Bu, sorgu işlemlerini hızlandırır, ağ ve Internet trafiğini azaltır.


  • DNS önbelleğini neden temizlerim?

DNS önbelleğini temizlemek, DNS'nin önbellekte depolanan bilgileri kullanmak yerine DNS sunucusuna sorgu göndermesine neden olur. Yazdığınız web adresi doğru olduğu halde sürekli hata alıyorsanız, DNS önbelleğini temizlemek isteyebilirsiniz.



DNS önbelleğini nasıl temizlerim?
"DNS"(Etki Alanı Adı Sistemi) Önbelleğini Temizlemek  NOTUNA GİDEREK BU İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRME HAKKINDA RESİMLİ AÇIKLAMALARA ULAŞABİLİRSİNİZ.
Nota Gitmek İçin Tıklayınız.

SAYGILARIMLA

FYP // SESSİZ


Yorum Gönder Blogger

 
Top