Kemal Sunal 

Ali Kemal Sunal (11 Kasım 1944, İstanbul[1]; 3 Temmuz 2000, İstanbul), Türk tiyatrocu, komedi oyuncusu, sinema sanatçısı ve yazar.

TÜRK SİNEMASININ KOMEDİ USTASINI SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ.
MEKANIN CENNET OLSUN BÜYÜK USTA...

Gülen yüzü ile milyonları kendine hayran bırakan usta komedyen Kemal Sunal aramızdan ayrılalı bugün 13 yıl oluyor. Türkiye'de komedi alanında doldurulamayan bir boşluk bırakarak henüz 55 yaşındayken hayata veda eden sanatçıyı özlemle ve saygıyla anıyoruz. Onsuz, mizah eksik kaldı.
Bir film çekimi öncesi hayatını kaybeden Sunal eğer ölmeseydi, kimbilir bu kadar yıl içinde daha ne güzel filmlere imza atacaktı.

Türk sineması'nın büyük komedi oyuncusu ve sinema oyuncularından biri olarak kabul edilen Kemal Sunal, oynadığı rollerle Türk sinemasına yeni bir soluk getirdi. Çevirdiği filmlerde genellikle saf, şanslı, iyi yürekli karakterleri canlandırmıştır. Filmlerinin ilk gösterimlerinden yıllar sonra bile hala büyük bir ilgiyle izlenmesi olgusunu, yazmış olduğu bilimsel yüksek lisans tezinde sosyolojik olarak irdelemiştir.


Gençliği

İstanbul Küçükpazar semtinde doğan oyuncunun babası Malatya doğumlu Migros'tan emekli Mustafa Sunal; annesi Saime Sunal'dır. Kemal Sunal'ın, Cemil Sunal ve Cengiz Sunal adında iki kardeşi vardır[2].

Sanatçı, ilkokulu Mimar Sinan İlkokulu'nda okudu, Vefa Lisesi'nden mezun oldu. Yüksek tahsiline Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde başladı. Öğrenimi sırasında Emayetaş Fabrikasında çalışmış, ayrıca elektrikçide çıraklık yapmıştır. Vefa Lisesindeki felsefe hocası Belkıs Balkır'ın sanatçıyı Müşfik Kenter ile tanıştırmasının, Kemal Sunal'ın kariyerinde önemli yeri vardır.

Kariyeri

İlk Yıllar

1964 yılında Ankara Bando-Mızıka birliğinde askerliğini yaptı[2]. Sanat hayatı, Vefa Lisesi'nde amatör olarak "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. İlk kez Kenterler Tiyatrosu'nda profesyonel oyuncu olarak çalıştıktan sonra uzun süre Ulvi UrazTiyatrosu'nda, kısa süre Ayfer Feray Tiyatrosu'nda, son olarak da Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı[2]. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda oynadığı bir oyunda Ertem Eğilmez tarafından çok beğenildi ve böylece beyaz perdeye transfer oldu. İlk rolünü 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim adlı filmde uzun boyundan dolayı basketbolcu olarak aldı.[3] Bunun ardından Ertem Eğilmez'in yönettiği kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı.


Kemal Sunal, 1974 yapımıHababam Sınıfı filmindeki İnek Şaban rolünde.

1980 yapımı Devlet Kuşu filmindeki Mustafa karakterinin odasında asılı olan ve Kemal Sunal'ın Belmondo'ya benzediği fotoğraf.
Kemal Sunal kendi ağzında, ilk yıllarını ve komediye yönelişini şu sözlerle dile getiriyor;
"Nasıl oldu bilmem, ben kendimi sahici bir sahnede seyircilerin arasında buldum. Ses Tiyatrosu'ndaki ilk rolüm çok kısaydı. Üç dakika sahnede ya kalıyor ya kalmıyordum. Öyle pek bir şey söylediğimi de hatırlamıyorum. Sahnenin bir ucundan girip öbür ucundan çıkıyordum. Ne yaptığımı da pek hatırlamıyorum, ama seyirci kahkahadan kırılıyor. Bu da benim hoşuma gitmişti. Bildiğiniz gibi o gün bugündür insanları güldürmeyi seviyorum. '


Ustalık 

Türk sinemasında başta İnek Şaban tiplemesi olmak üzere canlandırdığı pek çok tiple sevenlerinin kalbinde taht kuran Kemal Sunal, 7'den 70'e herkesin sevgisini kazandı. İnek Şaban'ın sevilmesi ile birlikte Kemal Sunal, birçok filmde "Şaban" adlı karakteri canlandırmıştır.

1974 yılında evlendi. Ali ve Ezo adlarında, biri kız diğeri erkek iki çocuğu oldu. 1977'de Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Sunal, oyunculuğu ve özellikle değişik tiplemesiyle Türk sinemasında komedi oyunculuğuna yeni bir soluk getirdi. 1990'lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak televizyonlarda yayımlanmaya başlandı; ama kendisi bu gösterimlerden hiç para almadı.[5]



 Yüksek lisans 

12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve ardından yüksek lisans yaptı. Tamamlanmasından sonra Tv ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü adıyla kitap olarak basılan yüksek lisans tezinde kendi filmlerinin sosyolojik incelemesini yaparak iktidarların sanat alanına yaptıkları ideolojik müdahaleyi irdeledi.


Ölümü ve son yılları 

Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. İstanbul'daki Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilmiştir. 2009 yılında Kemal Sunal ile anılarını anlatan Zeki Alasya, ölümünde korkularının kalp krizi geçirmesinde önemli etken olduğunu belirtti. Zeki Alasya ne kadar bazı şeylerden korksa da belli etmezdi, çok kibar bir adamdıyorumunu yapmıştır.

Hakkındaki görüşler 

Kemal Sunal, hem yüzünün fizik yapısı hem de mimik ve jestleriyle Fransız komedyen ve şarkıcı Fernandel'e benzetilirdi. Fernandel 1930'lu yıllardan 1960'lı yıllara kadar tıpkı onun gibi sayısız komedi filmi çevirmişti. Kendisiyle yapılan bir röportajda Sunal, kendisi için 'at suratlı' gibi benzetmeler bile yapıldığını, ama en çok Zeki Müren'in kendisini 'Fernandel'le Jean-Paul Belmondo karışımı' diye tanımlamasının hoşuna gittiğini belirtmişti 

"Ben Kemal Sunal hayranıyım, filmlerini bıkmadan izliyorum. Muhteşem bir oyuncu. " -Bülent Ecevit [7]
"Varlığı yokluğu belli olmazdı, ama yönetmen ’motor’ dediği an, karşımızda devleşen bir aktör olurdu." -Emel Sayın [8]
"Kemal Sunal, filmlerinde genellikle, haklının haksıza, güçsüzün güçlüye karşı mücadelesini temsil eden büyük komedi ustasıydı." -Altan Öymen [8]
"Türk sinemasının usta sıfatına layık oyunculardan biri olan Sayın Sunal, çizdiği kompozisyonlarla hafızalarda önemli bir yere sahiptir." -Murat Sökmenoğlu [8]
"...çok takdir ettiğim, çok beğendiğim, hakikaten Türk sinemasına damgasını vurmuş, halkın sevgisini kazanmış, gönlüne girmiş olan çok büyük bir sanatçıydı." -Göksel Arsoy [8]

Kişiliği

Sanatçı kendi profilinin, oynadığı karakterlere göre farklı olduğunu şu sözlerle belirtiyor; "Ben özel hayatımda çok az konuşan, çok soğuk bir adamım" ve aynı zamanda iş ve ev yaşamında titiz olduğunu belirtiyor.

Filmografi

Hayatı boyunca 82 filmde rol almıştır. İlk filmi yardımcı rolde Tatlı Dillim (1972) ile başlamış, Salako (1974) filminde başrol oynamıştır. En son filmi Propaganda (1999) olmuştur. 1977 yılında Kapıcılar Kralı rollünde Altın Portakal Ödülüne layık görülmüştür.
Kemal Sunal, 2000 yılında yönetmenliğini Ali Özgentürk'ün yapacağı Balalayka filminin başrolünü (Necati rolü) oynayacaktı. Ancak çekimlerin yapılacağı Trabzon'a giden uçakta kalp krizi geçirerek ölünce bu rolü Uğur Yücel üstlendi. Kemal Sunal'ın uçak korkusu vardı ve bu nedenle o zamana kadar hiç uçağa binmemişti. Ölümüyle sonuçlanacak bu yolculuğa da güçlükle ikna edilmişti.
YılFilmGörevi[10][11]NotlarKaynak
OyuncuSenaristYapımcıRolü
1972Tatlı DillimEvetBasketbolcuİlk rol aldığı film[12]
1974Köyden İndim ŞehireEvetSaffetSalak Milyoner filminin devam filmidir. [13][14]
SalakoEvetSalakoİlk başrolü.[15]
1975HanzoEvetHanzo / Cabbarİki farklı karakteri oynadığı ilk film.[16]
Hababam Sınıfı Sınıfta KaldıEvetİnek ŞabanŞener Şen ile birlikte oynadığı ilk film.[17]
1976Kapıcılar KralıEvetSeyyitBu filmdeki rolüyle 1977'de Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanmıştır.[18][19]
1977Hababam Sınıfı TatildeEvetİnek ŞabanOynadığı son Hababam Sınıfı serisi filmi.[20]
1983Çarıklı MilyonerEvetEvetBayramKemal Sunal bu filmin senaryosunu Kartal Tibetİhsan Yüce veMemduh Ün'le birlikte yazmıştır.[21][21][22]
1984Atla Gel ŞabanEvetNiyaziFilmin adında Şaban geçmesine rağmen Kemal Sunal, Niyazi rolünü oynamıştır. [23][24][23]
1985Sosyete ŞabanEvetEvetŞaban Ağa / Dilaver BeyKemal Sunal bu filmin senaryosunu Kartal Tibet ve İhsan Yüce'yle birlikte yazmıştır.[25][26][25]
Gurbetçi ŞabanEvetŞabanŞaban rolünü oynadığı son film.[10][11][27]
1999PropagandaEvetMehdiOğlu Ali Sunal'la birlikte oynadığı tek film.[28]

Tiyatro oyunları[değiştir]

Kitapları

Tv ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü, Sel Yayınları, İstanbul, 1998, ISBN 9755702629

  • Kemal Sunal Güldürüsü, Om Yayınevi, İstanbul, 2001, ISBN 9756827793
  • Einstein Gibi Düşünmek, Beyaz Yayınları[31]

Hakkındaki kitaplar

  • Feriha Karasu GürsesKemal Sunal Film Başka Yaşam Başka, Sel Yayınları, İstanbul 2002, ISBN 9755701524
  • Nuran TuranKemal Sunal Çocukken, Önel Yayınevi, ISBN 9757248924 [4][32]
  • Vadullah TaşKemal Sunal Filmlerini Anlatıyor, Esen Kitap ISBN 9786056224508

Ödüller 

Anısı 

Ölümünün ardından anısını yaşatmak için çeşitli kurum ve yerleşkelere adı verilmiştir. 

Vakıfbank Kemal Sunal Sanat Merkezi 

Ana madde: Vakıfbank Kemal Sunal Sanat Merkezi

İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde kurulmuş Özel Sektöre Bağlı Kültür Merkezi olan Vakıfbank Sanat Merkezi Kemal Sunal’ın ismini taşıyor[35].

Kemal Sunal Kültür ve Sanat Ödülü 

Ana madde: Kemal Sunal Kültür ve Sanat Ödülü

Mezun olduğu Vefa Lisesi’nde Kemal Sunal anısına bir anket düzenlenmiş ve anket sonucunda başarılı ve sevilen sanatçılara "Kemal Sunal Kültür ve Sanat Ödülü" verilmesi kararlaştırılmıştır[36].

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kimdir Kemal Sunal?
1944 yılında İstanbul’da doğan Kemal Sunal Lise öğrenimini Vefa Lisesi’nde tamamladı.

Başlangıç Zoraki Takip ile...
Sanat yaşamı ‘Zoraki Takip’ adlı tiyatro oyunuyla başlayan Sunal, 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra ‘Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda görev aldı. 

1973'de Hababam Sınıfı...
1973 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği ‘Hababam Sınıfı’ serisi ile sinemaya transfer oldu ve kalabalık kadrolu sinema filmlerinde rol almaya başladı.

7'den 70'e herkesin sevgilisi...
Türk sinemasında başta ''İnek Şaban'' tiplemesi olmak üzere canlandırdığı pek çok karakterle sevenlerinin gönlüne taht kuran Kemal Sunal, 7'den 70'e herkesin sevgisini kazandı.

Her zaman güleryüz...
Eşi ile gözlerden uzak mutlu bir evlilik yaşayan Kemal Sunal seviyeli özel hayatıyla da Türk Halkının beğenisini topluyordu.

Balalayka ile setlere geri dönüş...
Kemal Sunal 2000 yılında Ali Özgentürk’ün yapımcılığını üstlendiği Balalayka filminde rol alacaktı.

Yolculuk vakti...
Usta sanatçı 3 temmuz günü aralarında oğlu Ali Sunal, Ali Özgentürk ve Cem Davran'ın da bulunduğu ekiple birlikte Atatürk Havalimanı'na geldi.

"Canım hiç istemiyor"
İç Hatlar Terminali'nde bilet ve bagaj işlemlerini yaptıran Kemal Sunal, uçağa binmeden önce bilet işlemlerini yapan yer hosteslerine "Canım, hiç gitmek istemiyor. Ama film çekimi var, gitmek zorundayım" dedi

"Biz karışık oturuyoruz"
Uçakta, biniş kartına göre yeri 1- D olarak gözüken Sunal, 4- D'ye oturdu. Sunal, bilet kontrolü yapan görevlilere "Fark etmez. Biz grubuz. Karışık oturuyoruz" dedi.

Sunal, fenalaştı...
Bu arada, gazete okumaya başlayan Kemal Sunal'ın başı sağ yana düştü.

Kaptan Pilota haber verildi...
Sanatçının bayıldığını sanan Kabin Amiri Dilek Demirel, durumu Kaptan Pilot'a haber verdi.

"Uçakta doktor var mı?"
Bunun üzerine, "Uçakta doktor var mı?" diye anons yapıldı. Diğer yandan kaptan pilot da kuleye "Hasta var. Geri dönüyorum" dedi ve acil durum frekansından ambulans istedi.

Türk Sineması'ndan bir yıldız daha kaydı...
Uçaktan hiç hoşlanmayan ve uzun yıllar boyu binmeyen Kemal Sunal, Balalayka filminin çekimleri için arkadaşlarıyla birlikte Trabzon’a gitmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçirerek 55 yaşında vefat etti.

En anlamlı söz...
Canlandırdığı karakterlerle, yarattığı tiplerle Türk halkının gönlünde taht kuran Kemal Sunal için en anlamlı sözü Yeşilçam'ın Sultanı Türkan Şoray söyledi: "O içten ve sıcak gülüşün unutulmayacak."

Göz yaşları sel oldu...
Tören sırasında oğlu Ali Sunal, Eşi Gül Sunal, kızı Ezo Sunal ve Usta komedyenin arkadaşları göz yaşlarını tutamadı.
Büyük üstad son yolculuğuna uğurlandı...

Daha sonra cenazesi Teşvikiye Camii’ne Götürülen komedyen Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Unutulmaz filmler...
Kemal Sunal sanat hayatı boyunca 82 sinema filminde ve 4 televizyon dizisinde rol aldı.

Yorum Gönder Blogger

 
Top